Sosyal Medyadan Hakaret Suçu ve Cezası

Dijital Dünyada Hakaret Suçunun Hukuki Sonuçları

Hukukumuzda hakaret suçu, herhangi bir kimsenin saygınlığını ya da onurunu rencide edici sözler ve somut fiiller olarak tanımlanmıştır. Türk Ceza Kanunu’nun 125 ile 131. maddeleri arasında tanımlanan hakaret suçunun nitelikli hali olan sosyal medyadan hakaret suçu da bu maddeler üzerinden değerlendirilmektedir.

Yazımızda sosyal medyadan hakaret suçu ve cezası hakkında bilgi vererek sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir, sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir gibi soruları yanıtlayacağız. Eğer sosyal medyadan hakaret suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Sosyal Medyada Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Bir an için sosyal medyayı dışarıda bırakarak hakaret suçunun cezasına baktığımızda Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde bu suçun 3 ay ile 2 yıl arasında adli para cezasına dönüştürülebilen bir hapis cezasıyla cezalandırıldığına tanıklık etmeyiz. Ancak 125/3. hükmünde hakaret suçunun alenen işlenmesiyle ilgili ayrı bir hüküm bulunmaktadır. Buna göre hakaret suçu alenen işlendiğinde ceza 1/6 oranında artırılmaktadır.

Sosyal medya üzerinden hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu’na göre hakaret suçunun alenen işlenmiş halidir. Dolayısıyla sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir sorusuna da aynı maddeyi göz önüne alarak cevap vermek mümkündür. Bu da 3,5 ay ile 28 ay arasında değişen hapis cezası ya da hakaret suçuna verilen adli para cezasından 1/6 oranında daha fazla bir adli para cezasıdır.

Ancak tüm bunların sosyal medyadan hakaret suçu ile ilgili yalın durumları kapsadığını vurgulamak gerekir. Buna ek olarak cezayı artıran bazı haller de söz konusudur. Sosyal medyadan hakaret suçu ile ilgili cezayı artıran haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyal medya üzerinden hakaret suçu ile bir kamu görevlisini görevinden dolayı rencide etmek,
  • Bir kişinin dini, felsefi ya da siyasi görüşlerini beyan etmesi, değiştirmesi veya yaymaya çalışmasından dolayı sosyal medyadan hakaret suçu işlemek,
  • Sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyerek bir kişinin dini değerlerini aşağılamak gibi hallerde sosyal medyada hakaret suçunun cezası minimum 1 yıl 2 ay olmaktadır.
  • Buna ek olarak bir kamu kuruluna karşı görevlerinden dolayı sosyal medya üzerinden hakaret suçu işlemek cezanın 1/4 ile 3/4 oranları arasında artırılmasını gerektirir.

Tüm bunların yanı sıra sosyal medya üzerinden karşılık hakaret, haksız bir fiile karşı hakaret gibi durumlarda cezanın indirimi söz konusu olabileceği iptali de söz konusu olabilir. Ayrıca sosyal medyadan hakaret suçu ile ifade edilen isnadın kanıtlanması durumunda artık hakaret sayılamayacağı için ceza verilmez.

Sosyal Medya Hakaret Suçu Nereye Şikayet Edilir?

Sosyal medyada hakaret suçu ceza hukukunun kapsamına girdiği için kişilerin dava açması mümkün değildir. Dolayısıyla sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir sorusunun cevabı mahkemeler değil, emniyet güçleri ya da savcılık makamıdır. Kişinin kendisine sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyen karşı tarafı emniyet birimlerine ya da savcılığa şikayet etmesi gerekir. Soruşturma ve kovuşturma sonucunda suçun gerçekleştiği anlaşılırsa savcılık bir iddianame hazırlar ve bu iddianameyi mahkemeye gönderir.

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Şikayete Tabi Mi?

Sosyal medyadan hakaret suçu şikayet gerektiren suçlar arasındadır. Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal medyadan hakaret suçu zamanaşımı süresi 6 ay olduğu için hakaret eyleminin kime karşı gerçekleştirildiği anlaşıldıktan sonra 6 aylık süre içerisinde şikayetin gerçekleştirilmemesi halinde şikayet hakkı ortadan kalkar.

Yazımızda sosyal medyadan hakaret suçunun cezası nedir, sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir gibi sorulara yanıt verdik. Eğer sosyal medyadan hakaret suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34