Taşınmazın Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?

Taşınmazın Satış Vaadi Ne Anlama Gelir?

Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi alım satım işlemlerinde sıklıkla kullanılan resmi belgelerden biridir. Temel olarak taşınmaz satış vaadi ileri tarihli bir satışı ifade eder. İki tarafın ileri tarihte gerçekleşecek bir satış işlemi yapacağını resmiyete dökmek için taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenlenir.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi olarak da isimlendirilen belge, tarafların belli bir bedel ve koşullar karşılığında ileri bir tarihte satış işleminin gerçekleşeceğini dair anlaşmaya vardığını gösterir. Ancak taşınmazın satış vaadi sözleşmesi resmi bir nitelik kazanmak için noter tarafından onaylanmalıdır.

Yazımızda taşınmaz satış vaadi sözleşmesi hakkında bilgi verecek, taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin taraflarda doğurduğu yükümlülükler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları gibi konulara değineceğiz. Eğer taşınmazın satış vaadi sözleşmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Taşınmazın Satış Vaadi Sözleşmesi Geçerlilik Şartları

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin resmi olarak geçerli olması için noter huzurunda düzenlenmesi şarttır. Ancak bu noktada taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noter masrafı ve harç ücretinin nisbi olduğunu belirtmek gerekir. Ücret, ilgili taşınmazın kira değerine oranla hesaplanacağı için taşınmaz satış vaadi sözleşmesi gayrimenkulün değeri hakkında net bir rakam barındırmalıdır. Noter dışında hazırlanarak notere yalnızca onaylanması için getirilen taşınmazın satış vaadi sözleşmesi örneği hukuki açıdan hiçbir yasal geçerliliğe sahip değildir. Dolayısıyla taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin adi şekilde yapılması sözleşmenin geçerli olmadığı anlamına gelir.

Buna ek olarak taşınmazın satış vaadi sözleşmesi alıcı ve satıcı arasında bağlayıcı olsa da kimi durumlarda aynı gayrimenkulün farklı kişilere satılması gibi hukuksuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle noter aracılığıyla taşınmazın satış vaadi sözleşmesi yaptıktan sonra tapu şerh işlemini de gerçekleştirmeniz sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından faydalı olacaktır. Alıcı ya da satıcı fark etmeksizin iki taraftan birinin başvurusuyla tapu şerh işlemi yapılabilmektedir.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile tapuda konan şerh 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre zarfında satış işlemi tamamlanmadığı takdirde taşınmazın satış vaadi sözleşmesi de geçerliliğini yitirir ve tapudaki şerh kalkar.

Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi geçersiz olduğunda daha önceden ödenmiş bir bedel varsa bedel iadesi seçeneğinden yararlanmak mümkündür. Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi yargıtay kararları göz önüne alındığında bedel iadesinin alım gücü üzerinden hesaplandığı görülmektedir. Bu doğrultuda hukuken geçerli bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi bedel iadesi uygulamasına tabidir.

Taşınmazın Satış Vaadi Sözleşmesinde Tarafların Yükümlülükleri

Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi ya da gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi için sözleşmede satıcı olarak belirtilen tarafı alıcıya karşı ilgili taşınmazı satmakla yükümlü kılar. Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki satış vaadi veren kişinin sözleşmenin yapıldığı sırada ilgili taşınmaza sahip olması şart değildir. Buna karşılık taşınmazın satış vaadi sözleşmesi ile satıcı olarak belirtilen kimsenin bahsedilen tarihte mala sahip olmadığı takdirde borcun ifasının imkansızlığı ve borca aykırılık hükümlerine binaen tazminat ödemesi gerekir.

Hemen yukarıda bahsettiğimiz çok sayıda taşınmaz satış vaadi sözleşmesi olduğu durumlarda ise itibar edilen sözleşme düzenlenme tarihi en eski olan sözleşmedir. Sonraki tarihlerde yapılan taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçersiz olduğu için eğer önceden ödenen bir bedel varsa bedel iadesi yoluna gitmek mümkündür.

Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi ile alıcı olduğu belirtilen tarafın da satışa karşılık belirtilen bedeli belirtilen tarihte ödemesi gerekir. Aynı zamanda taşınmazın satış vaadi sözleşmesi ile söylenen ileri tarihte asıl sözleşmeyi yapma zorunluluğu da vardır. Bu nedenle karşı tarafa sözleşmeyi yapmaya hazır olduğunu bildirmelidir.

Yazımızda sizlere taşınmazın satış vaadi sözleşmesi nedir, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır, taşınmazın satış vaadi sözleşmesi bedel iadesi gibi konular hakkında bilgi verdik. Taşınmaz satış vaadi hakkında daha fazla bilgi edinmek, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34