- Konu Başlıkları
- Evlilik Sonrası Kıdem Tazminatı
- Evlenen Kadın İşçinin Kıdem Tazminatı Alması İçin Şartlar
- Kadın İşçinin Evlilik Sonrası Kıdem Tazminatı Almak İçin Ne Yapması Gerekir?
- Evlenen Kadın İşçinin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Evlilik Sonrası Kıdem Tazminatı
Kıdem tazminatı, minimum bir yıl aynı iş yerinde çalışan bir işçinin işten ayrılması halinde işçiye ödenen tazminattır. Ancak işçinin kendi kararıyla ayrılması halinde haklı bir fesih nedeni yoksa kıdem tazminatı alması söz konusu değildir. Buna karşılık evlilik haklı ayrılma nedenleri arasında kabul edildiği için evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması mümkündür.
Yazımızda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması için yasal dayanaklar nelerdir, evlilik sonrası kıdem tazminatı almak için ne yapmak gerekir gibi sorulara cevap vereceğiz. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı ile ilgili daha fazla bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Evlenen Kadın İşçinin Kıdem Tazminatı Alması İçin Şartlar
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre kadınların, evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası dahilinde işten ayrılmaları durumunda evlilik sonrası kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Normal şartlarda işçinin kendi rızasıyla işten ayrılması kıdem tazminatı alamamasına neden olurken evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması için böyle bir imkan sağlanmıştır. Dolayısıyla kadın bir işçi evlenmesini gerekçe göstererek işten ayrıldığında kıdem tazminatını da alabilir.
Nitekim evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması dışında kendi rızası dışında evlilik nedeniyle işten çıkarılması ağır ihlaller arasında sayılmaktadır. İşverenler zaman zaman farklı gerekçeler gösterse de basit bir denetimle durumun aslını anlamak mümkündür. Böyle durumlarda evlilik sonrası kıdem tazminatı yanı sıra ayrımcılık tazminatı da işin içine girmektedir.
Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması için kendi rızasıyla işten ayrılma dışında diğer kıdem tazminatı şartlarını karşılaması gerekir. Bunlar; geçerli bir iş akdi, en az bir yıllık çalışma süresi ve iş akdinin kıdeme engel olmayacak gerekçelerle sonlandırılmasıdır. Bu koşullara uyduğu sürece evlenen kadın işçinin evlendikten sonra kıdem tazminatı alması mümkündür.
Kadın İşçinin Evlilik Sonrası Kıdem Tazminatı Almak İçin Ne Yapması Gerekir?
Evlenen kadın işçinin kıdem tazminat alması için yapması gereken tek şey evlilik tarihinden sonra bir yıl içerisinde mevcut işinden ayrılmasıdır. Bunun dışında yasal açıdan kadın işçinin hiçbir şey yapmasına gerek yoktur. İşverene iş akdinin evlilik nedeniyle feshedildiğine dair bir ihtarname çekerek işverenin kıdem tazminatı ödemeye yanaşmaması gibi durumlara karşı durumu ispatlanabilir hale getirmek mümkündür.
Nitekim işverenin kıdem tazminatı ödemeye yanaşmadığı durumlarda kadın işçinin dava açması gerekebilir. Ancak 2018 yılı itibariyle kıdem tazminatı gibi konularda arabulucu şartı getirildiğini vurgulamak gerekir. Dolayısıyla mahkemeye gitmeden önce arabulucu ile görüşülmeli ve görüşmeler olumsuz sonuçlandığında dava açılmalıdır. Aksi takdirde dava, şart eksikliği nedeniyle kabul edilmeyecektir.
Evlenen Kadın İşçinin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı hesaplama açısından diğer kıdem tazminatlarından farklı değildir. Hesaplama için kadın işçinin son aldığı aylık ücret çalıştığı yıl ile çarpılır. Bu miktara bir de son çalışma yılının fazla günleri ve iş sözleşmesinde olmasa bile işçiye mali açıdan katkı sağlaması muhtemel yardımlar da eklenir.
Yazımızda evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması için şartlar nelerdir, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır gibi sorulara yanıt verdik. Evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması ile ilgili diğer hukuki ayrıntıları merak ediyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-129]