- Konu Başlıkları
- İş Hukuku Avukatı Ne İş Yapar? – Görev Tanımı ve Uzmanlığı
- İş Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar? – İş Davaları Avukatı
- En İyi İş Hukuku Avukatı Nasıl Olmalı? – İş Hukuku Avukatı Seçerken Bunlara Dikkat Edin!
İş Hukuku Avukatı Ne İş Yapar? – Görev Tanımı ve Uzmanlığı
Görev tanımı itibariyle iş hukuku avukatı veya tam ismiyle ifade etmek gerekirse iş ve sosyal güvenlik hukuku avukatı; işçi ile işveren arasında meydana gelen iş hukukuna ilişkin uyumsuzlukların çözümünde rol alır. Ancak bu noktada iş hukuku avukatı işveren tarafında değil, işçi tarafında görev yapar ve iş hukuku kapsamındaki uyuşmazlıkların çözümü için işçiye hukuki anlamda yol gösterir.
İş hukuku avukatı doğal olarak işçi hakları konusunda uzman olmak zorundadır. İşçinin herhangi bir hak kaybına uğramaması için hukuki temsil görevini yürüten iş davaları avukatı, belli dava türlerine bakmaktadır. İsterseniz, gelin öncelikle bu dava türlerine biz de kısaca göz atalım. Ardından en iyi iş hukuku avukatı için nelere dikkat etmeniz gerektiğine de kısaca değinmeye çalışacağız.
İş Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar? – İş Davaları Avukatı
İş hukuku avukatı; yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere işçinin hak kaybının söz konusu olabileceği durumlarda devreye girer. Bu noktada işçilerin en çok iş hukuku avukatı tavsiye ve rehberliğine ihtiyaç duyduğu alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- İş Kazası Tazminat Davaları – İş Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar?
İş hukuku avukatı ile görüşmeye ihtiyaç duyabileceğiniz en önemli hususların başında iş kazaları gelmektedir. İş kazalarının temel nedeni iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili yeterli tedbir alınmamasıdır. Bu nedenle iş kazasını takiben hasarın, işe devam edememe süresinin ve varsa işgücü kaybının tespit edilmesi büyük önem taşır. Ayrıca iş kazasının Sosyal Güvenlik Kurumu’na işveren tarafından bildirilmesi gerektiğini de hatırlatalım. Bu tür durumlarda işçinin hak kaybına uğramaması için en iyi iş hukuku avukatı ile uzlaşmazlığı çözüme kavuşturması son derece önemlidir.
- Kıdem Tazminatı Davaları – En İyi İş Hukuku Avukatı İstanbul
İş ve sosyal güvenlik hukuku avukatı hangi davalara bakar sorusuna yanıt verirken kıdem tazminatının da önemli bir yer tuttuğunu vurgulamak gerekir. Aynı iş yerinde asgari çalışma süresini dolduran bir işçi; işten çıkarılması veya haklı nedenlerle kendi iradesini kullanarak işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ancak kimi durumlarda işverenler işçinin temel hakları arasında yer alan kıdem tazminatını vermemek adına farklı yollara yönelebilmektedir. Bu noktada iş hukuku avukatı tavsiye ve yönlendirmeleriyle hukuki sürece yönelmeniz hak kaybına uğramamanıza yardımcı olacaktır.
- Haklı Fesih Davaları – En İyi İş Hukuku Avukatı İstanbul
İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshettiği durumlarda edinebileceği haklar hiç de azımsanabilecek sayıda değildir. Tüm bu haklar iş mevzuatında düzenlenmiştir. Haklı nedenlerle istifa eden işçi, iş hukuku avukatı aracılığıyla kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, tatil ücretleri, yıllık izin ücretleri, eşit davranmama tazminatı ve manevi tazminat gibi haklardan yararlanabilir.
- İşe İade Davaları – İş Davaları Avukatı
30’dan fazla çalışana sahip iş yerlerinde, 6 aydan daha fazla kıdem sahibi işçilerin sözleşmelerini feshedebilmek için işverenin geçerli bir neden beyan etmesi zorunludur. Ancak çoğu durumda işverenlerin bu koşulu görmezden geldiğine şahit olmaktayız. En iyi iş hukuku avukatı bu noktada haklarınızı bilmeniz ve hukuki süreci doğru şekilde kullanarak işe iade davası açabilmeniz için size yönlendirendir.
- İhbar Tazminatı Davaları – En İyi İş Hukuku Avukatı İstanbul
İhbar süresi hem işçi hem de işverenin müşterek sorumluluğudur. İşten ayrılmayı planlayan işçi bu durumu önceden işverenine bildirmeli, aynı şekilde işveren de işçisine ihbar süresi dahilinde aynı şekilde bilgilendirme yapmalıdır. Çoğu zaman görmezden gelinen bu durum bir hak kaybı doğurmaktadır. İyi bir iş hukuku avukatı ile bu tür bir durumda işletebileceğiniz hukuki süreci öğrenebilirsiniz.
- Hizmet Tespit Davaları – En İyi İş Hukuku Avukatı İstanbul
İş hukuku avukatı hangi davalara bakar sorusunun bir yanıtı da hizmet tespit davalarıdır. İşçi sigortası en temel haklardan biri olmasına karşılık zaman zaman işverenler bu durumu görmezden gelebilmektedir. İşçinin çalışmasına karşılık sigortasının yapılmadığı bu tür durumlarda işçi hizmet tespit davası açarak hizmet günlerinin tespit edilmesi için başvuruda bulunabilir.
En İyi İş Hukuku Avukatı Nasıl Olmalı? – İş Hukuku Avukatı Seçerken Bunlara Dikkat Edin!
İşvereninizle bir uzlaşmazlık durumunda hak kaybına uğradığınızı düşünüyor veya iş hukuku danışmanlığı ile haklarınızı daha fazla öğrenmek istiyorsanız en iyi iş hukuku avukatı tavsiye arayışına başlayacağınız bir sürece girmeniz doğaldır. Bu süreçte sizlere özellikle nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda birkaç hatırlatma yapmanın en önemli olduğunu düşünüyoruz!
İş hukuku avukatı seçerken öncelikle kesinlikle işçi hakları konusunda uzman bir hukuk bürosu veya avukatla görüştüğünüze emin olmalısınız. İşçi haklarına hakim olmayan bir avukat, en iyi iş avukatı olduğunu iddia etse bile hak kaybına uğramanıza neden olabilir.
Bunun yanı sıra en iyi iş hukuku avukatı; sadece sizi bilgilendiren ve süreci işletmeniz için yönlendiren değil, süreç boyunca davanın takibinden dosya yönetimine kadar sonuç alıncaya kadar tüm işlemleri yönetendir. Bu noktada kapsamlı bir destek alacağınızdan emin olmalısınız.
İşçi ve işveren arasında ihtilafa düşülen konularda güvenilir bir destek almak istiyorsanız son olarak deneyimli bir iş hukuku avukatı ile çalışmanızı da kesinlikle tavsiye ederiz. Hem dava sürecinin işleyişi hem de işverenlerin tevessül edebildiği farklı yollar açısından deneyimli bir hukuk bürosu veya en iyi iş hukuku avukatı İstanbul ve diğer bölgelerde yaşayacağınız hak kaybı durumlarının önüne geçmenizi sağlayacaktır.