- Konu Başlıkları
- Türk Vatandaşı Olmak İçin Ne Yapılır? Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku
- Yabancılar Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?
- Türk Vatandaşı Olmak İçin Nereye Müracaat Edilmelidir?
- Yabancı Yatırımcılar ve Türkiye’de Çalışmak İsteyenler İçin Hukuki Yollar
- Türk Vatandaşı Olmak İsteyenleri İlgilendiren Davalar
- Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?
Türk Vatandaşı Olmak İçin Ne Yapılır? Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku
Son yıllarda Türk vatandaşı olmak isteyenlerin sayısı artıyor. Yabancıların en merak ettikleri konulardan biri de Türk vatandaşı olmak için ne yapılması gerektiği oluyor.
Yabancı vatandaşların ikamet izni, çalışma izni ve vatandaşlık başvuruları süreçlerinde hukuki danışmanlık alması daha hızlı sonuç elde etmelerini sağlıyor. Gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemleri, ikamet izinleri ve bu izinlerin uzatılması, yabancıların miras hukukuna ilişkin işlemlerinin yapılması, Türk vatandaşlığına geçiş ve vatandaşlığın kaybı işlemlerinde Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku çerçevesinde sürecin izlenmesi gerekiyor. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda...
Yabancılar Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?
Yabancılar nasıl Türk vatandaşı olabilir dediğimizde; yabancılar iki şekilde Türk vatandaşlığını kazanabilir. Doğumla ve sonradan olmak üzere yabancıların vatandaş olabilmeleri mümkündür.
Doğumla oluşan Türk vatandaşlığı;
- Soy bağı yoluyla Türk vatandaşlığı
- Doğum yeri yoluyla oluşmaktadır.
Sonradan oluşan Türk vatandaşlığı;
- Yetkili makam kararı ile Genel Olarak Türk vatandaşlığının kazanılması (Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet eden, ergin ve ayırt etme gücüne sahip her yabancı vatandaşlık için başvurabilir.)
- Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması (Sanayi tesisi getiren, Turkuaz Kart sahipleri, eşi ve çocukları vb. istisnai olarak vatandaşlık kazanabilirler.)
- Türk vatandaşı ile evli olma Türk vatandaşlığının yoluyla kazanılması
- Evlat edinilme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması
- Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılması
Her iki şekilde de Türk vatandaşı olmak için 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi önem arz ediyor. Bu maddeye göre vatandaşlığa hak kazanacak olanlarda şu unsurlar aranıyor:
- Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
- Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
- Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye'de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye'ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye'de tamamlamak.
- Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
- Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
- Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
- Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
- Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.
Yabancılar nasıl Türk vatandaşı olabilir sorunuzu bu şekilde yanıtlayabiliriz. Türk vatandaşı olmak için bahsedilen şartların sağlanması gerekmektedir.
Türk Vatandaşı Olmak İçin Nereye Müracaat Edilmelidir?
Nasıl Türk vatandaşı olunur? Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine ve istisnai olarak İçişleri Bakanlığına başvurmaları gerekir. Doğum yoluyla veya sonradan yapılan vatandaşlık kazanma başvurusu incelenmek ve karar alınmak üzere İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilir. Başvuru sonuçları internetten takip edilebilir.
Yabancı Yatırımcılar ve Türkiye’de Çalışmak İsteyenler İçin Hukuki Yollar
Nasıl Türk vatandaşı olunur sorusunun bir diğer cevabı da ülkemizde yatırım yapılmasıdır. Türkiye’de yatırım yapmak ve çalışmak isteyen yabancılar için avukatlık büroları yabancı yatırımcıların hukuka uygun şekilde yatırım yapmaları, şirket ve ticari işletme açmaları konusunda danışmanlık yaparken Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için Uluslararası İşgücü Kanunu çerçevesinde çalışma izinlerinin alınması, çalışma izin uzatım başvurusunun yapılması, takibi ve sonuçlandırılması konularında destek olmaktadır.
Türk Vatandaşı Olmak İsteyenleri İlgilendiren Davalar
Türkiye’de yaşamak isteyen yabancıların oturma izni ve oturma izni uzatma başvurularının ve takibinin yapılması, 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında vatandaşlık başvuru işlemlerinin yapılması, takibi ve sonuçlandırılması, vatandaşlıktan çıkma işlemleri, kısa ve uzun dönem ikamet izni işlemleri, gayrimenkul alım-satım ve kiralama, miras hukuku işlemleri için çözüm sunulurken gerekli hallerde ve uyuşmazlıklarda ilgili mahkemelere başvurulur.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?
Evlenme yoluyla Türk vatandaşı olmak isteyenler için yine hukuki çerçevede yükümlülükler bulunmaktadır. 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 maddesi uyarınca bunlar:
- En az 3 yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğin devam ediyor olması,
- Eşlerin aile birliği içinde yer alması,
- Yabancının evlilik birliğine aykırı faaliyette bulunmaması,
- Yabancının kamu güvenliğini tehdit edecek bir halinin bulunmaması.
Başvuru tarihinden sonra Türk vatandaşı olan eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde başvuru devam eder.
Aydın Hukuk bürosu olarak ülkemize yerleşme arzusu olan yabancılara; vatandaşlık başvurusundan dava işlemlerinin yürütülmesine süreç takibinden sonuçlandırmaya kadar tam kapsamlı hizmet veriyoruz. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku hakkında bilgi almak, yabancılar nasıl Türk vatandaşı olabilir ya da nasıl Türk vatandaşı olunur sorularınıza yanıt bulmak için avukatlarımızla görüşün.
[widget-129]