Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracı Tahliye Davası Nedir? Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracı tahliye davası, ev ya da iş yeri gibi taşınmazları kiraya veren mal sahibinin kiraya verdiği kişiyi taşınmazdan çıkarmak için açtığı davadır. Kiracı tahliye davası hakkındaki hükümler Türk Borçlar Kanunu ve İcra İflas Hukuku tarafından belirlenmiştir. Kiracı tahliye davası sonucunda kira sözleşmesi feshedilir ve kiracı taşınmazı tahliye eder.

Ancak kira sözleşmesinin bittiği tarihten minimum 15 gün önce aksi bir bildirimde bulunulmadığı takdirde kira sözleşmesinin mevcut koşullarla 1 yıl daha uzadığını unutmamak gerekir. Eğer kira sözleşmesinde herhangi bir tarih belirtilmemiş ya da belirtilen tarih daha uzunsa kiracı tahliye davası için yasal fesih süresi olarak belirlenen aralıklara uymak gerekir.

Yazımızda kiracı tahliye davası nedir, kiracı tahliye davası nasıl açılır, kirayı ödemeyen kiracının tahliyesi ne kadar sürer, kiracı tahliye davası masrafları ne kadar gibi sorulara cevap vereceğiz. Eğer kiracı tahliye davası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Bildirim Yoluyla Kiracı Tahliye Talebi - Kiracı Tahliye Davası Açma Süresi

Kiracının tahliyesi için tek yol kiracı tahliye davası açmak değildir. Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre kira sözleşmesinin 10 yıllık uzama süresinin dolmasından en geç 3 ay önce fesih bildiriminde bulunulmalıdır. Kiraya verenin kira sözleşmesini feshedebilmesi ancak bu şartlar gerçekleştiğinde mümkündür.

Buna karşılık kiracı ise fesih bildirimini 1 yıllık kira sözleşmelerinde sözleşmenin uzama süresinden 15 gün önce yapmalıdır. Her iki durumda da kiracı tahliye davası gibi ekstra bir işleme gerek yoktur. Ancak kira sözleşmelerinin daha uzun olduğu durumlarda fesih bildirim süresinin de daha uzun olduğunu vurgulamak gerekir. Buna göre 8 yıllık kira sözleşmelerinde 2 ay, 12 yıllık kira sözleşmelerinde ise 3 aylık bir fesih bildirim süresi vardır.

Kiracı Tahliye Davası Şartları - Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracı tahliye davası nasıl açılır? Hemen söylemek gerekir ki kiracı ve kiraya veren arasındaki sözleşme feshinin tek nedeni sözleşme sonu değildir. Bunun dışında kiraya veren ya da kiracıdan kaynaklı olmak üzere iki tür nedenden daha bahsetmek gerekir. Türk Borçlar Kanunu'nda 350. ve 352. maddeleri arası kiracı tahliye davası için gereken şartları belirlemiştir. Bunların başında da kira borcunun ödenmemesi gelmektedir. Kirayı ödemeyen kiracının tahliyesi ne kadar sürer diye merak ediyorsanız hemen şunu söylemek gerekir ki 30 gün içinde kira borcunun ödenmemesi halinde sözleşmenin feshedileceğini belirtmeniz ve bu süre için borcun ödenmemesi kiracı tahliye davası için yeterlidir. Bunun dışındaki kiracı tahliye davası şartları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kiraya verenin kendisi, eşi ya da alt ve üst soyundan birinin konut ya da iş yeri ihtiyacı doğduğunda kiracı tahliye davası açılabilir.
  • Kiralanan taşınmazın onarım gibi nedenlerle kullanımı imkansızsa kiracı, sözleşmenin feshi için başvuruda bulunabilir.
  • Kiralanan taşınmazı kira sözleşmesinin yapılmasının sonrasında satın alan kişinin kendisinin ya da eşi, alt ve üst soyundan birinin ihtiyaç duyması halinde kiracı tahliye davası açmak mümkündür.
  • Kiracı, tahliye için belli bir tarihi yazılı olarak taahhüt etmişse bu tarihten 1 ay sonra icra takibi yapılabileceği gibi tahliye davası da açılabilir.
  • 1 yıldan daha kısa kira sözleşmelerinde kiracı kira borcunu ödememesi nedeniyle 2 haklı ihtar almışsa kiraya verenin kiracı tahliye davası açma süresi için 1 ay beklemesi yeterlidir.
  • 1 yıl ve daha uzun sözleşmelerde ise 2 haklı ihtara ek olarak tahliye davası açma süresi yoktur. Bunun yerine kira yılının bitmesi beklenmelidir.

Kiracı Tahliye Davası Nerede Açılır?

Kiracı tahliye davası için yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu bölgedeki sulh hukuk mahkemesidir. Ancak iş yeri kira sözleşmeleri söz konusu olduğunda kiracının ikamet ettiği bölgedeki sulh hukuk mahkemesine kiracı tahliye davası açmak da mümkündür.

Kiracı Tahliye Davası Masrafları Ne Kadar?

Kiracı tahliye davası masrafları arasında tahliye davası harcını belirtmek gerekir. Tahliye davası harcı nisbi harç statüsündedir. Dolayısıyla tahliye davası işleme konarken harç, yıllık kira üzerinden belirlenir.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Diğer tüm davalarda olduğu gibi kiracı tahliye davası için de kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Dava sürecinde delillerin toplanması, yoğunluk, duruşma sayısı ve aralıkları gibi pek çok değişken vardır. Bu nedenle kiracı tahliye davası ne kadar sürer, kiracı tahliye davası ne zaman sonuçlanır gibi sorulara cevap vermek mümkün değildir.

Yazımızda kiracı tahliye davası nasıl açılır, kirayı ödemeyen kiracının tahliyesi ne kadar sürer gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Kiracı tahliye davası hakkında daha fazla bilgi almak için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34