Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

Gayrimenkul, Bağış Veya İş Kurma İle Hangi Ülkelerden Vatandaşlık Alınır?

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler, yurt dışına yerleşmeyi düşünen kişilerin en çok merak ettikleri ülkelerdir. Çoğu zaman başka ülkeleri görüp gezen kişiler, gittikleri ülkelerden ve bu ülkelerin vatandaşlarının yaşam tarzlarından o kadar etkilenir ki, kendileri de buralarda yaşamak ister. Bu sebeple, eğer maddi açıdan durumları da elverişliyse, yatırım yoluyla hangi ülkelerin vatandaşlık verdiğini bilmek isterler.

Ülkelerinde kalmayı düşünmeyen, yurt dışına taşınmayı arzulayan kişilerin başka ülkelere yerleşebilmesi için bazı şartlar bulunur. Bu şartlardan biri yatırım yoluyla vatandaşlık sağlanmasıdır. Yatırım yapabilecek miktarda geliriniz veya mal varlığınız varsa, bahsedeceğimiz ülkelerden vatandaşlık alabilirsiniz. 

En Kolay Veya En Ucuz Vatandaşlık Veren Ülkeler

Yurt dışına taşınmayı istiyorsanız aklınızda binlerce sorunun bulunması muhtemeldir. Gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık veren ülkeler hangileri, hangi ülkeler parayla vatandaşlık veriyor, en ucuz vatandaşlık veren ülkeler hangileri gibi soruları sorup duruyorsanız, merakınız oldukça normaldir. Birçok ülke, kolayca vatandaşlık alabilmeniz için birçok fırsat sunar. İngiltere, Yunanistan, Dominika, Kanada, Malta, ABD, Bulgaristan, Tayland, Güney Kıbrıs gibi birçok ülke yatırım yoluyla vatandaşlık veriyor.

 İşte en çok tercih edilen, yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

  • İngiltere:

İngiltere, bazı şartları karşılayan kişilerin ülkesinden vatandaşlık almasını sağlıyor. İngiliz şirketlerine ya da İngiliz hazine bonosuna yatırım yoluyla vatandaşlık veriyor.

“UK Investor Visa” adı verilen yatırımcı vizesi bulunan ve en az 2 milyon Sterlin değerinde sermaye girişi sağlayan kişiler, kısa sürede İngiltere vatandaşlığı alabiliyor. Eğer 2 milyon Sterlinden daha fazla bir sermaye girişi sağlanırsa vatandaşlık alma süreçleri de bu oranda kısalıyor. En az 2 milyon Sterlin yatırım yapan kişilerin sermayelerinin en az 5 yıl süreyle korunmaları şartı bulunuyor. Miktar arttıkça bu süre 2 yıla kadar düşebiliyor. Vazgeçilerek sermayenin geri çekilmesi sonucu vatandaşlık hakkı kaybediliyor.

İngiltere’de vatandaşlık almak bunu dışında bir de 1963 tarihli Ankara Antlaşması ile Türk vatandaşları için mümkün. Bu yolla İngiltere’de vatandaşlık alabilmek için kişilerin iş kurmuş olması şartı aranıyor. İngiltere sınırlarında tek kişilik dahi olsa bir iş kurmanız durumunda vatandaşlık alabilirsiniz. Bunun yanında mutlaka günlük hayatı yürütebilecek düzeyde İngilizce şartı bulunuyor. İngiltere vatandaşlığı alma böylece kolaylıkla sağlanabiliyor.

  • Yunanistan:

2022’de Yunanistan vatandaşlığı nasıl alınır diye merak ediyorsanız, gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık veren ülkeler arasında yer aldığını bilmelisiniz. Sadece gayrimenkul satın almanız şart değil, aynı değerde şirket kurabilirsiniz. En az 250 bin Euro değerinde mülk satın alarak veya yatırım yaparak bu ülkede vatandaşlık alınabilmektedir. Golden Visa kapsamında yapılan bu yatırım sonucunda en az 5 yıllık oturma izni verilir. 

Burada oturma izni aldıktan sonra diğer Avrupa ülkelerine seyahat edebilme hakkınız da bulunuyor. Diğer aile bireyleri de vatandaşlık hakkından yararlanabiliyor. Bu sebeple Yunanistan, yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında en gözde olanlarından sayılıyor. 

  • Malta:

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biri de Malta. En alana vatandaşlık veren ülkeler kapsamına da giren Malta, aynı zamanda bağış yoluyla da vatandaşlık sağlıyor. 

Malta da İngiltere’nin yatırımcı vizesi gibi olan Bireysel Yatırımcı Programı ile vatandaşlık veriyor. Malta vatandaşlığı için Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Euro kadar bağış yapabilir, ülkede 150 bin Euro’luk yatırım yapabilir veya 350 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alabilirsiniz. Böylece herhangi bir bekleme süresi şartı aranmayan Malta’dan kolaylıkla vatandaşlık alabilirsiniz. 

  • Portekiz:

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden bahsederken, AB üyesi olan Portekiz’i atlamamak gerekir. Eğer bu ülkede 1 milyon Euro değerinde bir sermaye yatırımı yaparsanız veya 500 bin Euro değerinde ev alırsanız vatandaşlık alma hakkı edinebiliyorsunuz. Başvuru sonrası 35 gün ikamet şartı aranıyor.

  • ABD:

Parayla vatandaşlık veren ülkeler arasında ABD, zengin iş insanlarının tercihi haline gelmiştir. Bu ülkede kalabilmek için 500 bir Dolar ile 1 milyon Dolar arasında bir yatırım yapılması gerekir. Yatırımın sonunda yeşil kart ve pasaport alınabilir.

  • Kanada:

Yatırım çeşidi olarak start-up tercih eden girişimci kişiler Kanada’dan yatırım yoluyla vatandaşlık alabilirler. Bunun için 400 bin Kanada doları değerinde bir yatırım şartı aranıyor. "Self-Employed Program” adı verilen program kapsamında, vatandaşlık için başvuracak kişilerin kendi işlerinin sahibi olmasını, kendi ülkelerinde de geçimlerini o işten sağlıyor olmasını istiyor ve öncelikle bu sebeple oturum izni veriyor. Diğer yatırım şekilleriyle Kanada’dan vatandaşlık alabilmek, 2014 yılından beri mümkün değil. Yani gayrimenkul sahibi olmanız bir şey ifade etmiyor.

  • Bulgaristan:

Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülen bir programla Bulgaristan vatandaşlığı alınabilir. 1 milyon Leva değerinde devlet tahvili alarak vatandaşlık verilmekte. Vatandaşlık talep eden kişilerin 5 yıl içinde Bulgaristan vatandaşlığı alabildiğini belirtmek gerekiyor, fakat oturma zorunluluğu bulunmuyor. Yatırım miktarınız ne kadar yüksek olursa bu süre de o kadar kısalıyor. 

  • Dominika:

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında en uygun seçenek Dominika. En ucuz vatandaşlık veren ülkeler hakkında bilgi almak istiyorsanız Dominika’yı üst sıralara almalısınız. Birkaç ay içinde vatandaşlık alınabilen Dominika ülkesi için devlete 100 bin Dolar bağış yapabilir veya 200 bin Dolar değere sahip bir mülk satın alabilirsiniz. Vizesiz bir şekilde çok sayıda ülkeye seyahat hakkınız olabileceği gibi, diğer aile bireylerinin de oturma izni alabileceğinin mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Türkiye’de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bazı özelliklere sahip yabancıların kolay bir şekilde vatandaşlık alabilmesi için bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde ikamet etmek isteyen ve taraflarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesini talep eden yabancı uyruklu kişiler için bazı şartlar bulunur. Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma Mevzuatı gereğince; yabancı kişinin yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanabilmesi için, yatırımının belli kapsam ve tutarlarda olması şartı bulunur. 

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alabilmek için bazı şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar; yabancı uyruklu kişilerin en az 250 bin dolar değerinde bir taşınmaza sahip olmaları ve bu taşınmaza 3 yıllık bir şerh koyulması, yani 3 yıl boyunca satılmayacağı anlamına gelir. 

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı için kişilerin 500 bin Amerikan Doları veya üzeri bir sermaye yatırımlarının olması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye’de en az 50 kişilik istihdam alanı oluşturmak şartı aranır.

En az 3 yıl çekmemek kaydıyla, 500 bin Amerikan Doları karşılığındaki dolar veya TL miktarının Türk bankalarında bulundurulması gerekir. Aynı şekilde, devlet borçlanma araçlarını en az 3 yıl olması şartıyla 500 bin dolar ve üstü miktarda satın alan kişiler de bu hakkı edinebilmektedirler. 

Türkiye’de yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma şartları hakkında bilgi almak ve aklınıza takılanları sormak için avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34