El Atmanın Önlenmesi Davası (Müdahalenin Men'i) Nasıl Açılır?

El Atmanın Önlenmesi Davası (Müdahalenin Men'i) Ne Anlama Gelir?

Eski ismiyle müdahalenin men'i davası kişinin mülkiyet hakkını korumak için açtığı bir davadır. Bir mal sahibinin malına haksız bir şekilde müdahale edilmesini engellemek hukuk literatüründe müdahalenin men'i ya da güncel ismiyle el atmanın önlenmesi ifadesiyle geçmektedir.

Mülkiyet hakkına bağlı olarak mal sahibine malı üzerinde tasarrufta bulunma hakkı veren Türk Medeni Kanunu,  683. madde ile mal sahibinin bu yetkisine haksız bir müdahale gerçekleştiğinde müdahalenin men'i davası açmasına olanak tanımaktadır.

Yazımızda sizlere el atmanın önlenmesi davası nerede açılır, el atmanın önlenmesi zamanaşımı süresi gibi konular hakkında bilgi vereceğiz. El atmanın önlenmesi davası (Müdahalenin Men'i) hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı incelemeye devam edin.

El Atmanın Önlenmesi Davası Nasıl Açılır?

Bir mülkiyet ile ilgili haksız bir eylem söz konusu olduğu için sıklıkla el atmanın önlenmesi ve ecrimisil birbirleriyle karıştırılmaktadır. Ancak ecrimisil davasında bir malın, mal sahibi ya da idarecisi olmayan birisi tarafından haksız olarak kullanılması söz konusudur. El atmanın önlenmesi davası ise mal sahibinin malını hukuk düzeni sınırlarına riayet ederek tasarrufta bulunma ve kullanma yetkisinin haksız bir biçimde kısıtlandığı durumlarda açılır.

El atmanın önlenmesi davasında harca esas değer olarak hesaplanmak üzere ilgili malın değerinin bildirilmesi gerekir. Nisbi harç uygulanan el atmanın önlenmesi davalarında malın değeri harca esas değerdir.

El atmanın önlenmesi davası açmak için karşı tarafın gerçekleştirdiği hukuksuzluğu sürdürüyor olmasının bir önemi yoktur. Haksız fiil ortadan kalksa bile mal sahibinin dava açma hakkı vardır. Müdahale esnasında açılan el atmanın önlenmesi davası müdahalenin durdurulmasına yöneliktir. Buna karşılık sonradan açılan davalarda tazminat talebinde bulunmak da mümkündür.

El Atmanın Önlenmesi Davası Nerede Açılır?

Mülkiyet hakkına saldırıyı önlemeye yönelik olduğu için el atmanın önlenmesinde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Dava açmak için taşınmaz mallarda taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemelerine el atmanın önlenmesi dava dilekçesi ile başvurmak yeterlidir.

El Atmanın Önlenmesi Davası Zamanaşımı Süresi

El atmanın önlenmesi davası zamanaşımı süresine tabi değildir. Bu nedenle yasal şartların mevcut olması halinde ilgili mahkemeye başvuru yaparak dava açmak mümkündür. Eylemin ne zaman gerçekleştiği, sürmekte olup olmadığı gibi konular el atmanın önlenmesi davası açılmasının önünde engel teşkil etmez.

El Atmanın Önlenmesi ve Ecrimisil Davalarında Uzman Destek!

Daha önce el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davalarının birbirleriyle karıştırıldığını söylemiştik. Çünkü el atmanın önlenmesi davası haksız bir müdahaleyi durdurmak ve sonrasında tazminat talep etmek için açılırken ecrimisil davası ise haksız işgalden doğan tazminatın talebi için açılmaktadır. Ancak bu noktada bir ekleme yapmak mümkündür. Haksız işgal, aynı zamanda el atmanın önlenmesi ile bağlantılı bir kavramdır. Dolayısıyla el atmanın önlenmesi davası sonrasında tazminat talep etmek için ecrimisil davası açmak da seçeneklerden biridir.

Yazımızda el atmanın önlenmesi davası nedir, el atmanın önlenmesi davası nasıl açılır gibi sorulara yanıt verdik. El atmanın önlenmesi hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34