İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılır?

İsim Değiştirme Davası Nedir?

İsim ve soy isim, bireyin diğer insanlarla etkileşime girdiği anlarda kendilerini tanıtmak için en önemli araçlardan biridir. Ancak insanın isminden memnun olmadığı durumlarla sıklıkla karşılaşmak mümkündür. Nitekim Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesi, benzer durumda olan insanlara isim değiştirme davası açma hakkı vermektedir.

Yazımızda isim değiştirme davası nasıl açılır, isim değiştirme davası ne kadar sürer, isim değiştirme davası hangi nüfus müdürlüğüne açılır gibi sorulara cevap vereceğiz. Ancak öncelikle hukukumuzda isim değiştirme davası için haklı sebeplerin ne olduğuna göz atalım.

İsim Değiştirme Davası İçin Haklı Sebepler

İsim değiştirme davası nasıl açılır? Türk Medeni Kanunu'nda isim değiştirme davası açmak için haklı sebepler açık bir şekilde ifade edilmemiştir. Buna karşılık isim değiştirme davası Yargıtay kararları haklı sebepler hakkında çıkarım yapmaya olanak tanımaktadır. Bu doğrultuda isim değiştirme davası için haklı sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Kişinin ismini gülünç ya da komik bulması isim değiştirme davası için haklı sebeplerden biri olarak görülmektedir.
  • Buna ek olarak ismin aynı zamanda tanınan bir suçluya ait olması da isim değiştirme davası için haklı sebepler arasında sayılmaktadır.
  • Aynı şekilde isim değiştirme davası için haklı sebepler arasında ismin geçmişte yaşanmış üzücü ya da kötü bir olayla hatırlanması da kabul edilir.
  • Kişinin çevresi tarafından kimliğinde yazan isimden farklı bir isimle tanınması da isim değiştirme davasının haklı sebepleri arasındadır.
  • Ayrıca telaffuz zorluğu da isim değiştirme davası için haklı sebeplerden biridir.

İsim değiştirme davası için saydıklarımızın dışında da sebepler öne sürmek mümkündür. Yargıtay Kararları'nda yalnızca haklı sebeplere örnek oluşturması için bu maddeler belirtilmiştir. Kişinin keyfi olarak isim değiştirme davası açması ve ismine ikinci bir isim ekletmesinin de önü açıktır.

İsim Değiştirme Davası Görevli Mahkeme

İsim değiştirme davası için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. İsmini değiştirmek isteyen herhangi bir bireyin ikamet ettiği bölgenin Asliye Hukuk Mahkemesine başvurması yeterlidir.

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

İsim değiştirme davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Genellikle 6 ayı bulabildiğini söylemek mümkündür. Ancak davanın güvenilir bir hukuk bürosu tarafından takip edilmesiyle çok daha kısa sürede sonuç alınabilir.

İsim Değiştirme Davası Hangi Nüfus Müdürlüğüne Açılır?

İsim değiştirme davası açmak için görevli mahkemeye başvurmak zorunlu değildir. İsminizin gülünç ya da ahlaka mugayir olması ve yazılışında imla hatası yapılması durumlarında bölgenizdeki Nüfus Müdürlüğüne başvurarak da düzeltilmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu saydığımız gerekçeler dışında isminizi değiştirmek istiyorsanız görevli mahkemeye isim değiştirme davası açmalısınız.

İsim Değiştirme Davası Masrafları

İsim değiştirme davası harcı ve diğer masraflarıyla birlikte 500 TL'yi bulabilmektedir. Başvuru ve nisbi harcın toplamı 110 TL iken gider avansı ve vekalet harcı gibi ek masraflar da bunun üzerine eklenmektedir.

İsim Değiştirme Davası Şahit Gerektirir Mi?

Davacının isim değiştirme talebinin nedenlerini sunmasının ardından şahidin aynı nedenler hakkında beyanda bulunması isim değiştirme davaları için en önemli delillerdendir. Dolayısıyla isim değiştirme davası şahit gerektirir. Davacının dava dilekçesinde bildirdiği şahitler, mahkeme huzurunda yemin ettirilerek dinlenir.

Yazımızda isim değiştirme davası nasıl açılır, isim değiştirme davası ne kadar sürer, isim değiştirme davası görevli mahkeme hangisidir gibi sorulara cevap verdik. İsim değiştirme davası hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34