- Konu Başlıkları
- Türkiye’de Ev Alan Yabancılara Vatandaşlık 2022
- Gayrimenkul Edinimi ile Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması
- Gayrimenkul Ediniminde Yasal Sınırlamalar Nelerdir?
- Taşınmaz Edinimi İle Vatandaşlık Başvuru Süreci
Türkiye’de Ev Alan Yabancılara Vatandaşlık 2022
Finansal kaynakların ülkeleri canlı tutması ve ekonomiyi güçlendirmesi adına birçok ülkede gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık söz konusudur. Gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık nasıl olur, konuyla ilgili sınırlı bir bilginiz varsa ayrıntıları bilmelisiniz.
Yatırım yoluyla yabancılara vatandaşlık konusunun bir alt maddesi olan gayrimenkul alımı ile vatandaşlık, bazı şartları karşılayarak konut sahibi olan kişilere, yatırım yaptıkları ülkeler tarafından verilen bir haktır. Gayrimenkul edinimi ile Türk vatandaşlığı, Türkiye’de uygulanan vatandaşlık kazanma uygulamalarından biridir. Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık verilmesi için kolaylık sağlaması açısından tercih edilen yöntemlerden biridir.
İstihdamı arttırarak büyümeyi hedefleyen ülkelerin sıklıkla uyguladığı gayrimenkul alımı ile vatandaşlık verme durumu, kendi ülkesinde mutlu bir geçim sağlayamayan kişilerin başka ülkelere yerleşmesini kolaylaştırır. Kişiler, belirli bir miktar şartıyla, vatandaşlık almak istedikleri ülkeden konut satın alırlar. Söz konusu ülke, gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık şartlarını karşılayan bu kişilere, belirli bir süre sonunda vatandaşlık verir. Gayrimenkul edinimi ile Türk vatandaşlığı da bu yolla sağlanır. Türk vatandaşlığının istisnai yollarla kazanılması olarak adlandırılan şartlardandır.
Gayrimenkul Edinimi ile Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması
Gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık kazanılması durumu, ilgili mevzuattaki istisnai yolla vatandaşlığın kazanılması hallerinden biridir ve çok fazla tercih edilir. Gayrimenkul edinme yoluyla vatandaşlık son yıllarda Türkiye’de artış göstermektedir. Bu haktan yararlanabilmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin vergi sicil numarası alma, Türkiye’de banka hesabı açma, gayrimenkul bulma, Gayrimenkulün satın alınarak sözleşmesinin yapılması gibi konularda destek alması gerekiyor. Bu konuları halleden kişilerin gayrimenkul satın alarak vatandaşlık edinimi mümkün hale geliyor.
1- Vergi Sicil Numarası Alma
Türkiye’deki vergi dairelerinden vergi sicil numarası alınması gerekmektedir. Bu işlem için pasaportun aslı ve fotoğraf istenir. Taşınmaz edinimi ile vatandaşlık hakkı almak isteyenler için ilk aşama budur.
2- Türkiye'de Banka Hesabı Açma
Gayrimenkul satın alarak vatandaşlık edinmek isteyen kişilerin, öncelikle bankadan hesap açtırması gerekmektedir. Böylece satın alma işlemlerinin belgelenmesi sağlanır. Bunun için pasaportun aslı ve vergi sicil numarası gerekir.
3- Gayrimenkul Bulma
En az 250 bin dolar değerinde bir veya birden fazla mülk bulunur. Tapu senedi hazır olan, tamamlanmış veya tamamlanmaya yakın olan gayrimenkul tercih edilmelidir.
4- Gayrimenkulün Satın Alınarak Sözleşmesinin Yapılması
Aranılan 250 bin dolar değerindeki gayrimenkul bulunduktan sonra gayrimenkul satın alınır. Noterde bir satış vaadi sözleşmesi yapılarak edinilen gayrimenkule 3 yıl satılmama şerhi konur. Bu işlemler tamamlandıktan sonra taşınmaz edinimi ile vatandaşlık edinmek isteyen kişiler, Türk vatandaşlığı hakkı için başvuru yapılabilir.
Gayrimenkul Ediniminde Yasal Sınırlamalar Nelerdir?
Gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık alabilmek için kişilerin bilmesi gereken bir diğer konu yasal sınırlamalardır. Yabancıların gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık alabilmeleri için ülke genelinde en fazla 30 hektar taşınmaz alabilmesi gerekiyor. Sahip olunan taşınmazın askeri yasak ve güvenlik bölgelerinin dışında olması da önemlidir. Ayrıca ilgili ilçe yüzölçümünün yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilme şartı bulunmaktadır. Kanuna aykırı bir şekilde edinilen veya amacına aykırı bir şekilde kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar da yasal sınırlama kapsamında değerlendirilir.
Taşınmaz Edinimi İle Vatandaşlık Başvuru Süreci
Gayrimenkul edinme yoluyla vatandaşlık almak isteyen kişilerin bu süreçte en az 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın almış olması sonrasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapması istenir ve Türk Vatandaşlığı talebi alınır. Gayrimenkulün fiyatı Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belgelenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası yine bakanlığın talebi üzerine üç yıl satılamaz şerhi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konur. Ardından vatandaşlık başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek başvuru işleminin son aşamasına gelinmiş olur. Ardından nüfus müdürlüğü işlemleri tamamlanarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı almaya hak kazanırsınız.
Başvuru sürecinde her türlü hukuki desteği almak mümkündür. Tüm bu işlemlerin usulüne uygun bir şekilde nasıl yürütüleceğini bilmeyen kişilerin mutlaka hukuk bürolarından hukuki bir avukat desteği almaları gerekmektedir. Aksi takdirde işlerin daha yavaş yürümesi, vatandaşlık sürecinin uzamasına neden olabilir. Bu konuda hukuki bir destek almayı planlıyorsanız hukuk büromuzdaki avukatlarla iletişime geçebilirsiniz.