Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Türk Medeni Kanunu'nun 4721 sayılı kararına göre anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki tür boşanma davası vardır. Anlaşmalı boşanma davası isminden de kolaylıkla anlaşılabileceği üzere eşlerin, boşanmanın şartları hakkında anlaşarak evliliklerini sona erdirmeye karar vermesidir. Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin minimum 1 yıldır evli olmaları şartı aranır.

Yazımızda anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır, anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer, anlaşmalı boşanma davası nerede açılır gibi sorulara yanıt vereceğiz. Eğer anlaşmalı boşanma davası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Bir yılı dolduran evliliklerde eşlerden birinin açtığı davayı diğerinin de kabul etmesiyle birlikte anlaşmalı boşanma davası söz konusu olur. Eşlerden birinin mahkemeye başvurmaya yeterlidir. Yine de iki eş birlikte anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile mahkemeye başvurabilir. Ayrıca dilekçeye anlaşmalı boşanma protokolü de eklenmelidir. Bunun akabinde tensip zaptı hazırlanarak eşlere duruşma günü bildirilir.

Anlaşmalı boşanma davası ile boşanmak için tarafların ve evlilik birliğinin belli şartları karşılaması gereklidir. Bu şartları şöyle sıralamak mümkündür:

  • Anlaşmalı boşanma davası için evliliğin 1 yılı doldurmuş olması gerekir.
  • Buna ek olarak tarafların mahkemeye beraber başvurması ya da taraflardan birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi şarttır.
  • Anlaşmalı boşanma davası sırasında eşler, hakim karşısında boşanma iradelerini yeniden ve açık bir biçimde ifade etmelidir.
  • Anlaşmalı boşanma protokolü ile belirlenen zorunlu şartlar kanunlara uygun olmalı ve hakim tarafından da uygun bulunmalıdır.

Bunlara ek olarak boşanma kararının verilebilmesi için hakimin eşleri yine de dinlemesi şarttır. Çünkü anlaşmalı boşanma davası açmak için tarafların özgür iradeleriyle boşanmayı kabul etmeleri gerekir. Buna ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü ile eşlerin belirlediği mali konular ve çocukların velayeti ile ilgili durumların da kanuna uygun olması zorunludur.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası başta olmak üzere aile hukuku ile ilgili tüm davalara Aile Mahkemesi bakar. Dolayısıyla 4787 kanuna göre anlaşmalı boşanma davasında yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak eşlerin ikamet ettiği bölgede Aile Mahkemesi bulunmadığı takdirde Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya Asliye Hukuk Mahkemesi de bakabilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesindde belirtilen anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların özgür iradeleriyle belirledikleri boşanma şartlarını içerir. Anlaşmalı boşanma protokolü; boşanma sonucundaki mali durumlar ve çocukların velayeti hakkında bilgi içermek zorundadır. Ancak bunların dışındaki konular da anlaşmalı boşanma protokolü ile karara bağlanabilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde belirtilen konuların gereken şartları sağlamadığı anlaşıldığında davanın çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi söz konusudur.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Genellikle Aile Mahkemeleri yoğunlukları nedeniyle duruşma gününü uzun bir zaman sonrasına verebilmektedir. Ancak duruşma günü eğer davanın çekişmeli boşanma davasına evrilmesini gerektiren bir durum yoksa tek celsede boşanmanın gerçekleşme olasılığı yüksektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafları

Anlaşmalı boşanma dava ücreti; eğer tanık, bilirkişi ya da keşif gibi ek ücretler yoksa yaklaşık 400 TL civarındadır. Ancak dava sürecinde ek masrafların çıkması halinde ek masrafların yapılması gerekebilir. Özellikle bilirkişi ya da keşif gerektiren durumlarda anlaşmalı boşanma dava ücreti 1000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Yazımızda anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır, anlaşmalı boşanma davası şartları nelerdir gibi sorulara yanıt verdik. Anlaşmalı boşanma davası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34