- Konu Başlıkları
- Kadına Nafaka Hangi Hallerde Verilmez?
- Erkek Ne Zaman Nafaka Ödemez?
- Erkek Hangi Hallerde Nafaka Öder?
Kadına Nafaka Hangi Hallerde Verilmez?
Boşanmak isteyen kişilerin en merak ettiği konulardan biri, “erkek hangi hallerde nafaka ödemez” sorusunun cevabıdır. Geleneksel Türk toplumunda kadına bakışın sabit olması ve toplumsal açıdan kadının yaşayışının maddi olarak yetersiz bir noktaya taşınması sebebiyle çoğunlukla erkeğin nafaka ödemesi mahkeme tarafından talep edilir. Bazı hallerde erkeğin nafaka ödemesi konusu farklılık gösterebilir. Bunun nedeni, nafakanın da kendi içinde türlerinin olmasıdır. Nafakanın neden, niçin verildiği konularının detaylıca irdelenmesi gerekir.
Kadınların uzun yıllar boyunca çalışamaması, çalışıyorsa bile evlendikten sonra evin veya çocuğunun bakımını üstlenmesi gibi sebeplerle kadınlara nafaka ödemesi mahkemece kararlaştırılabilir. Ancak son yıllarda kadının çalışma yaşamına dahil edilmesi ve ev içi sorumlulukların erkekler tarafından da üstlenilmesi sebebiyle nafaka hangi hallerde verilmez, erkek hangi hallerde nafaka ödemez gibi konular konuşulmaya başlanmıştır. Bazı şartlar sebebiyle erkeğin nafaka ödemesi söz konusu olmayabilir. O halde erkek hangi hallerde nafaka ödemez, hangi durumlarda nafaka ödenmez sorularının cevaplarına bakalım.
Erkek Ne Zaman Nafaka Ödemez?
Erkeklerin nafaka ödememesi için bazı şartların meydana gelmesi gerekir. Erkek tarafların en çok merak ettiği bu şartlar erkeğin nafaka ödemesi veya ödememesi konusunda önemli ayrıntılardan biri olması sebebiyle oldukça merak edilir. Erkek hangi hallerde nafaka ödemez merak ediyorsanız; aşağıdaki maddelerden herhangi birinin oluşması durumunda erkek nafaka ödemez:
- Evlilik esnasında kadının farklı bir ilişkisinin olduğunun kanıtlanması,
- Sonuçlanan boşanmada kadın olan tarafın tam kusurlu bulunması,
- Kadının gelirinin erkeğin gelirinden fazla bir miktarda olması.
Yukarıdaki maddeler, boşanma sırasında erkeğin nafaka ödemesi veya ödememesi belirlenirken oluşması gereken hallerdir. Ancak bazen mahkemenin verdiği erkeğin nafaka ödemesi kararı sonucunda, erkek nafaka ödemeye başladıktan sonra oluşan haller de bulunur. Hangi durumlarda nafaka ödenmez ve nafaka kesilir sorusunun cevabı ise şu maddelerle verilebilir:
- Erkeğin işini kaybetmesi veya gelirinin, geçimini sağlayamayacak düzeyde düşmesi,
- Kadının evlilik dışı bir ilişkiye başlaması,
- Kadının kira geliri veya emekli maaşı almaya başlaması,
- Kadının evlenmesi veya maddi ihtiyacının ortadan kalkması,
- Taraflardan herhangi birinin vefatı.
Bu durumda erkeğin nafaka ödemesine gerek kalmaz. Nafaka ödemesinin en önemli sebebi, taraflardan birinin maddi zorluk içine itilmemesi konusunda yardımcı olmaktır. Yani bahsedilen şartlar yoksulluk nafakası kapsamında sözü geçen durumlardır. Oluşan yeni durumlar sebebiyle yoksulluk nafakasının kaldırılması için Aile Mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir.
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Öder?
Erkeğin nafaka ödemesi konusu hem kadınlar tarafından hem de erkekler tarafından merak edilen konulardan biridir. Erkekler hangi hallerde nafaka ödemez, nafaka hangi hallerde verilmez, erkek hangi hallerde nafaka öder?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun hükümleri gereği 4 çeşit nafaka vardır:
- Tedbir Nafakası: Boşanma davası öncesi ve sırasında eşin ve tarafların 18 yaşından küçük çocuklarının geçimi için ödenen nafakadır.
- Yoksulluk Nafakası: Boşanma sonucunda, taraflardan birinin maddi zorluğa düşecek olması sebebiyle ödenecek nafaka türüdür.
- İştirak Nafakası: Tarafların çocuğunun giderlerine katkı sağlanması için aleyhte karar verilen tarafın diğer tarafa yani, çocuğun velayetinin bulunduğu tarafa ödemesi gereken nafaka türüdür.
- Yardım Nafakası: Sadece boşanma ile alakalı olmayan, genel olarak alt ve üst soyların bazı şartlar içinde nafaka talep etmeleri halidir.
Yukarıdaki nafaka türlerine dahil olan kişiler arasında nafaka ödemesi hali gerçekleşir. Erkek bu hallerde nafaka öder. Sizin için en iyi boşanma avukatı hangi hallerde nafaka ödememeniz gerektiği konusunda detayları verecek, sizi doğru bir şekilde yönlendirecektir. Detaylı bilgi için avukatlarımızla irtibat kurabilir, en iyi boşanma avukatı talebinizi iletebilirsiniz.
[widget-129]