Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?

Nafaka Artırım Davası Nedir?

Boşanma sonrasında nafaka almasına karar verilen eşin zaman içerisinde farklı gerekçeler nedeniyle nafaka ücretinin artırılması için yeniden mahkemeye başvurması mümkündür. Nafaka artırım davası denen bu davada eşin alım gücü ve nafaka borçlusunun sosyo-ekonomik şartları yeniden değerlendirilerek nafaka artırımı yönünde karar verilebilir. Her ne kadar Türk Medeni Kanunu içerisinde nafaka artırımından yoksulluk nafakası ile aynı maddede bahsedilmiş olsa da nafaka artırımı davası diğer nafaka türleri için de açılabilmektedir.

Yazımızda nafaka artırım davası nasıl açılır, nafaka artırım oranı, nafaka artırım davası istinaf sınırı gibi konular hakkında bilgi vereceğiz. Eğer nafaka artırım davası hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Nafaka Artırım Davası Yetkili Mahkeme - Nafaka Artırım Davası Nereye Açılır?

Nafaka artırım davası yetkili mahkeme olarak Aile Mahkemelerinin kapsamına girmektedir. Dolayısıyla nafaka artırım davası açmak için nafaka alacaklısının nafaka artırım dava dilekçesi ile birlikte ikamet ettiği bölgedeki Aile Mahkemesine başvurması gerekir. Ancak bölgede Aile Mahkemesinin olmaması halinde aynı sıfatla davaya bakma görevini Asliye Hukuk Mahkemeleri üstlenir.

Nafaka Artırım Davası Açmak İçin Gereken Şartlar

Nafaka artırım davası nasıl açılır? Daha önce belirttiğimiz gibi nafaka artırım davası açmak için gereken ilk şart daha önce verilmiş bir nafaka kararının olmasıdır. Buna ek olarak çoğu kişi anlaşmalı boşanma davalarından sonra nafaka artırım davası açamayacağını düşünse de bunun doğru olmadığını belirtmek gerekir. Anlaşmalı boşanma davasından sonra da nafaka alacaklısının alım gücünde azalma olabilir. Buna bağlı olarak nafaka artırma davası açması mümkündür.

Aynı şekilde nafaka artırım davası açmak için kanunen bir süre aralığı belirtilmediğini söylemek gerekir. Dolayısıyla nafaka alacaklısının örneğin bir yıl içinde çok sayıda nafaka artırım davası açması mümkündür. Ancak nafaka artırım davası reddi söz konusu olduğunda en yaygın nedenlerden biri sık açılan davalardır.

Bunların dışında nafaka artırım davası açabilmek için nafaka alacaklısının mevcut nafaka ile geçimini sağlayamaması, alım gücünün azalması ya da nafaka borçlusunun ekonomik koşullarında ciddi oranda bir iyileşmenin olması yeterli sebeplerdir.

Bu şartların karşılanması halinde nafaka alacaklısı nafaka artırım dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurması yeterlidir. Nafaka artırım dava dilekçesi usulen gerekli bilgilerin yanı sıra nafaka alacaklısının neden nafakasında artırım istediğine yönelik açıklamalar da sunmalıdır.

Nafaka Artırım Oranı Nasıl Hesaplanır?

Nafaka artırım davası sonucunda nafaka alacaklısının haklı bulunması halinde nafaka artırım oranı yeniden hesaplanmalıdır. Ancak nafaka artırım oranı nasıl hesaplanır sorusuna kesin ölçütlerle cevap vermek son derece güçtür. Nafaka artırım davası içerisinde her iki taraf da mahkemeye talep ve delillerini sunmakta, mahkeme de buna göre bir karara varmaktadır.

Elbette nafaka artırım oranı için mahkemenin keşif yapması ya da bilirkişi desteğine başvurması gibi seçenekleri vardır. Tüm bu araştırmalar sonucunda talepler ve deliller yeniden incelenerek nafaka artırım oranı belirlenir. Nafaka artırım oranı belirlenirken enflasyon, döviz kurları, alım gücü gibi ülke ekonomisini ilgilendiren koşulların yanı sıra eğitim, yaşam standartları, sağlık sorunları gibi taraflar ve varsa çocuklarla ilgili koşullar da göz önüne alınır.

Nafaka Artırım Davası İstinaf Sınırı Nedir?

Nafaka artırım davası sonucunda nafaka borçlusunun mahkemenin vermiş olduğu nafaka artırım kararına itiraz etme hakkı vardır. Ancak bunun için nafaka artırım davası istinaf sınırı denilen mali limitin aşılmış olması gerekir. Nafaka artırım davası istinaf sınırı mevcut yıllık nafaka üzerinden hesaplanır.

Yazımızda sizlere nafaka artırım davası nasıl açılır, nafaka artırım oranı nasıl hesaplanır, nafaka artırım davası istinaf sınırı nedir gibi konular hakkında bilgi verdik. Nafaka artırım davası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34