- Konu Başlıkları
- Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler
- Veraset İlamı Nasıl Alınır?
- Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?
- Veraset İlamı Kesinleşme Süresi Ne Kadar?
- Veraset İlamı Süresi ve Cezası
Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler
Her insanın hayatı boyunca sahip olduğu pek çok taşınır ya da taşınmaz mal vardır. Kişinin vefatı ile birlikte tüm bu malların tasarrufu mirasçılarına geçmektedir. Mirasçılar, yakınlık derecelerine göre vefat eden kişinin mirasında hak sahibidir. Bu doğrultuda veraset ilamı nedir sorusuna mirasçıların ve mirastaki paylarının resmi olarak saptandığı belge cevabını vermek mümkündür. Mirasçılar; reddi miras, evlatlıktan red, vasiyetname yoluyla mirası farklı yerlere bırakma gibi durumlar olmadığı sürece veraset ilamı ile murisin malları üzerinde hak sahibi haline gelir.
Yazımızda veraset ilamı nedir sorusunun yanı sıra veraset ilamı nasıl alınır, veraset ilamı süresi ve cezası ne kadardır gibi sorulara da yanıt cevap vereceğiz. Eğer veraset ilamı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.
Veraset İlamı Nasıl Alınır?
2011 yılına kadar veraset ilamı nasıl alınır sorusuna yalnızca Sulh Hukuk Mahkemeleri cevabını vermek gerekiyordu. Ancak günümüzde veraset ilamı almak için Sulh Hukuk Mahkemelerinin yanı sıra herhangi bir notere başvurmak da mümkündür. Ancak hatırlatmak gerekir ki mirasçının yurt dışında ikamet ediyor olması ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması gibi durumlarda noterin veraset ilamı düzenleme yetkisi yoktur. Böyle durumlarda mirasçının bizzat Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak veraset ilamı alması gerekir.
Buna ek olarak veraset ilamı almak için belli bir miktarda ücret ödemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Veraset ilamı ücreti noterlere göre değişkenlik gösterse de Sulh Hukuk Mahkemelerinden almaya karar verdiğiniz takdirde 250 TL'yi bulabilmektedir. Ancak bu ücretin büyük bir kısmını oluşturan gider avansı işlem tamamlandıktan sonra Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından iade edilmektedir.
Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?
Veraset ilamı nasıl alınır sorusuna yanıt verdikten sonra bir diğer merak edilen veraset ilamı nasıl çıkartılır sorusuna da yanıt vermek gerekir. Noter ya da Sulh Hukuk Mahkemeleri aracılığıyla yaptığınız veraset ilamı başvurusundan sonra veraset ilamının çıkması için bir süre beklemeniz gerekebilir. Ancak veraset ilamı çıktıktan sonra belgeyi E-Devlet üzerinden görüntülemeniz mümkündür. Bunun için E-Devlet'te arama bölümüne veraset ilamı sorgulama yazmanız yeterlidir. Bu belgeyi yazıcınızdan yazdırarak çıkartabilirsiniz.
Veraset İlamı Kesinleşme Süresi Ne Kadar?
Veraset ilamı kesinleşme süresi, belge için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmanıza göre değişkenlik göstermektedir. Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvurularda veraset ilamı kesinleşme süresi genellikle 1 ayı bulmaktadır. Buna karşılık noter aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde veraset ilamı almak mümkündür.
Veraset İlamı Süresi ve Cezası
Geçerlilik açısından baktığımızda veraset ilamı süresi gibi bir şeyden bahsetmek mümkün değildir. Veraset ilamı, veraset durumunda bir değişiklik olmadığı ya da itiraz edilmediği sürece geçerliliğini korur. Buna karşılık veraset ilamı almak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemelerine en geç 1 ay içinde başvurmanız şarttır. Bu anlamda veraset ilamı süresi murisin vefatının hemen ardından başlar. Ancak atanmış mirasçılarda murisin ölüm tarihi değil, mirasçının mirası öğrendiği tarih esas alınır.
Veraset ilamı süresi ve cezası hakkında söylenmesi gereken bir diğer nokta da uygulanacak cezanın veraset ve intikal vergisi cezası kapsamında değerlendirildiğini hatırlatmaktır. Dolayısıyla gecikmeden kaynaklı bir ceza söz konusu olmasa da miras kalan emlakların vergilerinden dolayı bir cezanın ortaya çıkması mümkündür.
Yazımızda veraset ilamı nedir, veraset ilamı nasıl alınır gibi sorulara yanıt verdik. Veraset ilamı ve miras hukuku hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
[widget-129]