Kasten Yaralama Suçu ve Cezası

Türk Ceza Kanunu’nda Kasten Yaralama

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda kendisine yer bulan kasten yaralama suçu, sağlık ya da algılama yeteneğinin bozulmasına ve kişinin acı çekmesine neden olmak üzere vücut dokunulmazlığına karşı işlenen bir suç şeklinde tanımlanmıştır. Bu anlamda kasten yaralama suçunun cezası yaralamanın derecesine göre değişmektedir.

Yazımızda kasten yaralama suçu ve cezası hakkında sizlere bilgi aktararak kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri, kasten yaralama suçunda haksız tahrik gibi konulardan bahsedeceğiz. Eğer kasten yaralama suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Kasten Yaralama Suçunun Cezası Nedir?

Kasten yaralama suçunun cezası, yaralamanın derecesi hafif nitelikte ise şikayete bağlı olarak dört ay ile bir yıl arasında değişmektedir. Ayrıca bu cezanın adli para cezasına çevrilmesi de mümkündür. Ancak hemen belirtmek gerekir ki kasten yaralama suçunun cezası açısından artırıma gidilmesini gerektiren bazı durumlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alt ve üstsoy ya da kardeşlere karşı işlenen kasten yaralama suçu şikayet söz konusu olmaksızın 1/2 oranında daha fazla ceza alır.
  • Buna ek olarak kendisini gerek ruhen gerekse bedenen savunamayacak durumda olan birisine karşı kasten yaralama suçu işlendiği durumlarda da cezada aynı oranda bir artırım yapılır.
  • Kamu görevi nedeniyle işlenen kasten yaralama suçunun cezası da ilk iki maddede olduğu gibi 1/2 oranında arttırılır.
  • Aynı şekilde kamu görevlisinin nüfuzunu kötüye kullanarak kasten yaralama suçu işlediği durumlarda da aynı oran geçerlidir.
  • Son olarak kasten yaralama suçunun cezası suçun silahla işlendiği durumlarda da sonucuna bakılmaksızın 1/2 oranında artırılmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak kasten yaralama suçunda haksız tahrik ve etkin pişmanlık gibi faktörlerin de cezanın belirlenmesi ya da daha sonra indirilmesinde etkilidir. Karşı tarafın ilk saldırıyı gerçekleştirdiği kasten yaralama suçu ve vakalarında hakimin değerlendirmesi ve suçun niteliğine göre ceza asgari miktardan verilebilmektedir.

Kasten Yaralama Suçunun Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Halleri

Kasten yaralama suçunun cezası, suç esnasındaki koşullara bağlı olarak değiştiği gibi suçun neticesine bağlı olarak da değişmektedir. Bu doğrultuda kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mağdurun bir duyusunda ya da bir organında işlev kaybı olması kasten yaralama suçunun ağır neticeleri arasındadır. Bu durumda kasten yaralama suçunun cezası 3 yıldan az olamaz. Ancak iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığa neden olunduysa cezanın artırımı 2 kattır.
  • Mağdur suç sonrasında konuşma güçlüğü çekiyorsa kasten yaralama suçu 1 kat daha ağır bir şekilde cezalandırılır. Buna karşılık konuşma ve çocuk yapma yetilerinin kaybına neden olunduysa ceza minimum 8 yıldır.
  • Yüzde kalıcı bir iz oluşmasına neden olmak aynı şekilde kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri arasında sayılmaktadır. Bu durumda ceza minimum 5 yıl olmalıdır. Yüzde kalıcı değişiklik olan durumlarda ise ceza 2 kat artırılır.
  • Yaşam tehlikesinin söz konusu olduğu kasten yaralama suçlarında ise cezanın 1 kat artırılması gerekir.
  • Mağdurun gebe olduğu durumlarda erken doğuma neden olmak da kasten yaralama suçunun ağır neticeleri başlığında ele alınabilir. Böyle durumlarda ceza yine 1 kat artırılır. Çocuğun düşmesi halinde ise cezanın artırımı 2 kattır.
  • Kasten yaralama suçu sonucunda karşı taraf ölürse ceza 8 ile 12 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak ölüm, vücuttaki kemik kırık çıkıklarına bağlı olarak gelişmişse 12 ile 18 yıllık bir hapis cezası söz konusudur.

Kasten Yaralama Suçu Şikayete Tabi Mi?

Kasten yaralama suçu şikayete tabi mi sorusuna cevap vermek için öncelikle eylemin sonuçlarına bakmak gereklidir. Eğer mağdurun gördüğü zarar basit bir müdahaleyle tedavi edilebilecek durumdaysa kasten yaralama suçu şikayete tabidir. Aynı şekilde sonucu itibariyle hafif kasten yaralama suçunda şikayetten vazgeçme de mağdurun haklarından biridir.

Buna karşılık söz konusu kasten yaralama suçu nitelikli halleri barındırıyorsa şikayetten vazgeçme hakkı olmadığı gibi mağdurun şikayetine gerek bile yoktur. Nitelik kasten yaralama suçu ve cezası için emniyet güçler ve adli güçler kendiliğinden harekete geçerek suçlunun cezalandırılmasını sağlar.

Yazımızda kasten yaralama suçu ve cezası hakkında bilgi vererek kasten yaralama suçu şikayete tabi mi, kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri nelerdir ve cezayı nasıl etkiler gibi sorulara yanıt verdik. Kasten yaralama suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34