Taksirle Yaralama Suçu ve Cezası

Türk Ceza Kanunu’nda Taksirle Yaralama

Türk Ceza Kanunu’nda taksir; acemilik, tedbirsizlik, dikkatsizlik ya da talimatlara uymamaktan kaynaklanan kusur olarak tanımlamaktadır. Bu doğrultuda taksirle yaralama da aynı gerekçelerle başka bir insanın yaralanmasına neden olmaktır. Özellikle trafik ve iş kazaları ya da doktor hataları gibi durumlar taksirle yaralama suçu ile en sık karşılaştığımız alanlar olarak sıralanabilir. Nitekim taksirle yaralama suçu TCK 89. maddenin birinci fıkrasında; taksirle başka bir insanın vücuduna acı verme ve algılama yeteneği ya da sağlığının bozulmasına neden olma şeklinde açıklanmıştır.

Yazımızda taksirle yaralama suçu ve cezası hakkında detaylı bir şekilde bilgi vererek taksirle yaralama suçunun unsurları nelerdir, taksirle yaralama suçunun cezası nedir gibi soruları yanıtlayacağız. Eğer taksirle yaralama suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Taksirle Yaralama Suçunun Unsurları

Türk Ceza Kanunu taksirle yaralama suçunun unsurları hakkında bilgi verirken hareket, tipiklik, kusurluluk, hukuka aykırılık gibi maddeler saymaktadır. Üç ay ile bir yıl arasında hapis ya da adli para cezası şeklinde infaz edilen taksirle yaralama suçunun cezası bu maddelere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Yazımızın başında taksirle yaralama suçunun başka bir insanın vücuduna acı verme ve algılama yeteneği ya da sağlığının bozulmasına neden olma şeklinde açıklandığını söylemiştik. Ancak taksirle yaralama suçunun unsurları arasına bu saydıklarımıza ek olarak bazı nitelikli halleri de eklemek gerekmektedir.

Taksirle yaralama suçunun unsurları arasında bu doğrultuda kişinin duyu ya da organlarından birinin işlevinin zayıflamasına ve kemik kırılmasına neden olmak gelmektedir. Aynı şekilde konuşmada zorluk, yüzde kalıcı iz, yaşamı tehlikeye sokma gibi durumlar da cezanın artmasına neden olarak belirtilmiştir. Son olarak gebe bir kadının erken doğum yapmasına neden olmak da cezanın 1/2 oranında artması için gerekçe kabul edilmektedir.

Ayrıca iyileşme şansı bulunmayan bir hastalığa, duyu ya da organlardan birinin işlev kaybına, yüzün kalıcı bir biçimde değişmesine ve gebe bir kadının düşük yapmasına neden olunan durumlarda taksirle yaralama suçunun cezası daha da ağırlaşmaktadır. Aynı şekilde zarar gören tarafta kişi sayısının artmasıyla da ceza 6 ay ile 3 yıl arasında uygulanmaktadır.

Taksirle Yaralama Suçu Şikayete Tabi Mi?

Türk Ceza Kanunu'ndaki birçok suçta mağdurun şikayeti aranmıyor olmasına rağmen taksirle yarala suçu için aynı durum geçerli değildir. Dolayısıyla taksirle yaralama suçu şikayete tabi mi sorusuna olumlu cevap vermek gerekir. Mağdur şikayetini 6 ay içinde gerçekleştirmediği sürece şikayet hakkı ortadan kalkar.

Taksirle Yaralama Suçu Zamanaşımı Süresi

Taksirle yaralama suçu zamanaşımı süresi şikayet ve dava aşamasında farklıdır. Mağdur ya da mağdurların, yukarıda da belirttiğimiz gibi suçun işlenmesinden sonra 6 ay içerisinde şikayette bulunması gerekir. Ancak taksirle yaralama suçu davalarında zamanaşımı süresi 8 yıldır. Buna ek olarak belli koşullarla birlikte sürenin 12 yıla kadar çıkabildiğini de söylemek mümkündür.

Taksirle Yaralama Suçu Uzlaşma Mümkün Mü?

Taksirle yaralama suçu uzlaşma sürecini gerektiren suçlardan biridir. Eğer tarafların bu süreçte uzlaşması mümkün olursa kovuşturma ve sonraki süreçlere gerek yoktur. Ancak kovuşturma aşamasında da uzlaşma sağlanamadığı takdirde yargılamaya geçilmesi gereklidir. Nitekim taksirle yaralama suçunda zararın giderilmesi faktörünün gerek uzlaşma gerekse dava sürecinde odaklanılan konulardan biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İki tarafın zararın giderilmesi ve nasıl giderilebileceği konusunda anlaşmaya vardığı takdirde taksirle yaralama suçu uzlaşma ile neticelendirilebilir.

Buna ek olarak taksirle yaralama suçunda şikayetten vazgeçme de seçeneklerden bir diğeridir. Hem uzlaşma sürecinde hem de uzlaşma sürecinin öncesi ya da sonrasında mağdur tarafın şikayetinden vazgeçme hakkı vardır. Şikayete tabi çoğu suçta olduğu taksirle yaralama suçunda şikayetten vazgeçme de soruşturma, kovuşturma ya da yargılama olmak üzere sürecin her aşamasında mümkündür.

Yazımızda sizlere taksirle yaralama suçu ve cezası hakkında bilgi vererek taksirle yaralama suçu zamanaşımı süresi nedir, taksirle yaralama suçu şikayete tabi mi, taksirle yaralama suçunun unsurları nelerdir gibi soruları yanıtladık. Taksirle yaralama suçu ve cezası ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle görüşebilir, hukuki süreçte hukuk büromuzdan destek alabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

İletişime Geç
İletişime Geç +90 (531) 582 69 34