- Konu Başlıkları
- Memnu Hakların İadesi Ne Demek?
- Memnu Hakların İadesi Kapsamındaki Hak Mahrumiyetleri
- Memnu Hakların İadesi İçin Nereye Başvurulur?
- Memnu Hakların İadesi Memuriyet İçin Yeterli Mi?
- Memnu Hakların İadesi Ne Kadar Sürer?
Memnu Hakların İadesi Ne Demek?
Kimi suçlarda hükümlü kimselerin cezasının infazı bazı haklarından mahrum bırakılmalarıyla hayata geçirilmektedir. Öyle ki bu hak mahrumiyetleri belli sürelerle olabildiği gibi ömür boyu dahi olabilmektedir. Ancak kişinin belli bir süre bazı haklarından mahrum kalmasıyla ıslah olması söz konusu olabilir. Bu durumda kişiyi haklarından mahrum etmeyi sürdürmek adaletli olmayacaktır. Memnu hakların iadesi ne demek sorusu da tam olarak bu noktada devreye girmektedir. Kişinin mahrum bırakıldığı hakları tekrar kazanması hukukumuzda memnu hakların iadesi olarak isimlendirilmektedir.
Yazımızda memnu hakların iadesi hakkında size bilgi aktararak memnu hakların iadesi nasıl alınır, memnu hakların iadesi memuriyet için yeterli mi gibi sorulara yanıt vereceğiz. Eğer memnu hakların iadesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.
Memnu Hakların İadesi Kapsamındaki Hak Mahrumiyetleri
Öncelikle bir hak mahrumiyetinin memnu hakların iadesi kapsamında değerlendirilmesi için süreli olmaması gerekmektedir. Süreli hak mahrumiyetleri memnu hakların iadesi kapsamında değerlendirilmez. Buna ek olarak memnu hakların iadesi için gerekli üç şarttan daha bahsetmek mümkündür. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Memnu hakların iadesi için cezanın infazı şarttır. Ancak adli para cezasının kısmen ödenmesi ya da koşullu salıverme gibi durumların ceza infazı sayılmadığını vurgulamak gerekir. Buna karşılık genel af ya da etkin pişmanlık gibi durumlar memnu hakların iadesi için engel değildir.
- Cezanın infazının tamamlanmasının ardından üç yıl geçmiş olmalıdır.
- Son olarak memnu hakların iadesi için kişinin iyi halinin saptanması ve yeni bir suç işlememesi de şarttır.
Memnu Hakların İadesi İçin Nereye Başvurulur?
Adli Sicil Kanunu'nun 13/A-3 numaralı hükmünde memnu hakların iadesi için iki mahkemeye yetki verilmiştir. Bunlardan ilki, kişinin hükmünün verildiği mahkemedir. Bunun dışında memnu hakların iadesi için nereye başvurulur sorusuna hükümlünün farklı bir adreste ikamet ediyor olması durumunda ikamet ettiği bölgedeki aynı dereceli mahkeme cevabını vermek mümkündür.
Memnu Hakların İadesi Memuriyet İçin Yeterli Mi?
Memurluğa atanma şartlarının suç ve ceza infazıyla ilgili bölümü 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre bir yıl ya da daha uzun süre hapis cezasına uğrayanların, devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı suç işleyenlerin ve yüz kızartıcı suçlardan ceza alanların memur olma şansı yoktur. Dolayısıyla memnu hakların iadesi memuriyet için yeterli değildir.
Bu anlamda yüz kızartıcı suçlarda memnu hakların iadesi mümkün olsa da bunun içine memuriyetin dahil olmadığını vurgulamak gerekir. Aynı zamanda yüz kızartıcı suçlarda memnu hakların iadesi ile birlikte arşiv kaydının silinmesi de 30 yıldan 15 yıla düşürülür.
Memnu Hakların İadesi Ne Kadar Sürer?
Memnu hakların iadesi ne kadar sürer kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Söz konusu hak mahrumiyetlerinin kapsamına göre değişkenlik gösterse de genellikle 3 ile 6 aylık bir süreçte memnu hakların iadesi başvurularından sonuç almak mümkündür. Sürecin deneyimli bir avukat tarafından takip edilmesiyle daha hızlı sonuç alınabilir.
Yazımızda memnu hakların iadesi hakkında sizlere bilgi vererek memnu hakların iadesi memuriyet için yeterli mi, memnu hakların iadesi için nereye başvurulur gibi soruları yanıtladık. Memnu hakların iadesi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-129]